Aktivnosti muzičke škole Petar Stojanović

Za školsku 2013/14 školsku godinuOvu školsku 2013/14 godinu obeležili su specifični uslovi zbog vanrednog stanja u vezi sa poplavama u Srbiji i na Ubu, što je uzrokovalo prekid nastave od 13. do 20. maja. Međutim, pošto zgrada škole i deo Uba gde smo locirani nije bio direktno ugrožen, organizovali smo prevoz profesora alternativnim pravcima te je na taj način izgubljeno vrlo malo časova, koji su krajem godine nadoknađeni. Učenici koji putuju iz Obrenovca izgubili su veći broj časova jer su zbog poplave raseljeni u druga mesta, pa smo prema uputstvu Ministarstva prosvete za njih pomerili ispitne rokove i korigovali godišnji plan rada.

No, i pored svega, godina iza nas je bila veoma uspešna u afirmaciji škole, grada i opštine Ub. Kao domaćini 12. Festivala škole, ugostili smo veliki broj učesnika iz Makedonije, a i naši učenici su gostovali van granica zemlje. Ovog puta, Aleksandra Latinović, naša mlada violinistkinja, osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju violinista u Piranu, Republika Slovenija. Intenzivirana je saradnja sa Gradskom bibliotekom Božidar Knežević, Ustanovom za kulturu i sport, a otpočet je i novi vid saradnje sa odeljenjem za decu sa posebnim potrebama OŠ „Ljubomir Aćimović“ iz Obrenovca, koji su locirani na teritoriji opštine Ub u Murgašu.

Ove godine smo javnu koncertnu aktivnost bazirali pretežno angažujući vlastite snage, te su naši profesori nastupali tokom cele godine u mnogo prilika. Naročito treba istaći doprinos naših profesora u programu Svečane Svetosavske akademije, kao i pratećih umetničkih programa 12. Festivala škole. Predstavljali smo Ub i školu na svim drugim svečanostima kad je to bilo potrebno. Svečana Svetosavska akademija je i ove godine uspešno organizovana uz prisustvo brojne publike i uvaženih gostiju. Prikupljeno je preko 70.000,00 dinara u vidu humanitarne pomoći siromašnim porodicama sa teritorije opštine Ub, te ovom prilikom zahvaljujemo svim ljudima dobre volje, privrednicima i institucijama koje su pomogle ovu akciju.

Nije izostalo učešće naših učenika i profesora ni u drugim humanitarnim akcijama održanim povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju maja 2014. godine.

U terminu 28. 11. – 02. 12. 2013. godine održali smo treću Smotru stvaralaštva srpskih kompozitora. Posvećena kompozitoru Petru Stojanoviću, čije ime škola nosi. U okviru Smotre održan je i stručni skup akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Uspešno smo predstavljali školu i grad Ub na revijama, festivalima i takmičenjima (Beograd, Valjevo, Užice, Sremski Karlovci, Aranđelovac, Veliko Gradište, Mladenovac...) te smo osvojili preko 100 nagrada i najviših priznanja – laureata. Škola je rangirana kao treća u republici Srbiji prema jednom od kriterijuma Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije.

Takvi rezultati nisu ostali nezapaženi i doneli su školi značajno priznanje – povelju „Kapetan Miša Anastasijević“, u kategoriji “Najbolja škola” na području Kolubarskog okruga u okviru projekta „Put ka vrhu“. Ovo vredno priznanje je uručio je direktoru škole predsednik opštine Ub g-din Darko Glišić 06. decembra 2013. godine na prigodnoj svečanosti u Kulturnom centru. Povelja se dodeljuje najboljim stvaraocima u oblasti privrednog i društvenog života, odnosno onima koji su svojim radom i stvaralaštvom dali značajan doprinos razvoju društva.

Tokom godine održana je klavirska radionica (prof. Nataša Mitrović, FMU Beograd), radionica gitare (prof. Vojislav Ivanović, MA Istočno Sarajevo, a kao značajno pojačanje odseka violine angaživali smo prof. Lidiju Ranković u zvanju „profesor emeritus“.

Proslava Dana škole je održana okviru Godišnjeg koncerta učenika škole 17. juna 2014. godine. Podeljene su nagrade najboljim učenicima: đaku generacije Mini Knežević pult-stalak za note, a Aleksandri Latinović – enciklopedija “Svet muzike”, kao najuspešnijem učeniku škole na takmičenjima tokom godine. Poslednji segment Godišnjeg koncerta u trajanju od dvadesetak minuta bio je posvećen jubileju - stogodišnjici od početka Velikog rata.

Letnji raspust učenika iskorišten je za davno planiranu rekonstrukciju krova i zamenu krovnih prozora iznad jednog dela škole, a tokom godine smo obavili delimično krečenje prostorija i otklanjanje nedostataka na zgradi i školskom inventaru. U toku školske godine godine izvršena je reparacija violinskog fonda, kao i redovno štimovanje klavira.KONCERTI

19.09.2013.- Klavirski trio „VIRTUS“ iz Beograda priredio je koncert za učenike naše škole. Trio čine mlade umetnice: Anja Popović, violina, Nataša Kuzmanoski, klavir Nevena Konjević, violončelo. Njihovo muziciranje je izvanredno je primljeno od strane naših učenika, te smo ugovorili još jedno gostovanje i to aprila meseca u okviru 12. Festivala naše škole.

06.11.2013.- Učenici škole priredili koncert za učenike odeljenja za decu sa posebnim potrebama OŠ „Ljubomir Aćimović“ iz Obrenovca, koji su locirani na teritoriji opštine Ub u Murgašu. Nastupili su:
Jovana Gajić, Ana Adamović, Iva Adamović, Sara Marković, Katarina Lončarević, Mina Knežević i Andrea Đurić. Učenici odeljenja iz Murgaša su nam uzvratili posetu prilikom novogodišnjeg maskenbala i koncerta održanog tom prilikom krajem decembra 2013. godine.

14.11.2013.- Kao najavu za treću „Smotru stvaralaštva srpskih kompozitora“ organizovali smo koncert Slovenske muzike. U sali naše škole, održano je „Veče sa Dvoržakom“, a nastupale su renomirane solo-pevačice iz Beograda: Kristina Ašković sopran i Maja Mijatović mecosopran, uz klavirsku pratnju Ive Milanov. Imali smo priliku da čujemo trinaest Dvoržakovih pesama, ciklus pod nazivom „Moravski napevi“. Hvala umetnicama na divnom pevanju i muziciranju.

18.07.2014.- Organizatori „Ubskih večeri“, manifestacije koja se održava u letnjem periodu, predvideli su jedan večernji termin za muzičku školu. Prigodnim programom prof. violine Katarina Lugo Ordaz, uz klavirsku pratnju direktora škole Vladimira Đenadera, ispunili su muzikom to letnje sparno veče 18. jula u prostoru galerije „Sveti Luka“. Pored bisera popularne i filmske muzike, izvedene su javno prvi put „Džez-skice“ autora Vladimira Đenadera, obrađene specijalno za ovu priliku za violinu i klavir.3. Smotra stvaralaštva srpskih kompozitora


Treća smotra stvaralaštva srpskih kompozitora u organizaciji naše škole protekla je u znaku kompozitora i violinskog pedagoga Petra Stojanovića. Nagradni koncert za mlade muzičare, izabrane glasovima stručnog dela publike iz dve grupe koji su svirali 28. i 29. novembra u sali škole, bio je u Kulturnom centru Beograda 02.12. 2013. Od ukupno 50 mladih muzičara, izabrano je 24 za završni koncert u Beogradu. U okviru Smotre, održana je Tribina pod nazivom „Život i delo Petra Stojanovića“, stručni skup akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja. Profesori iz Trstenika, Beograda, Smedereva, Čačka i iz naše škole su dobili sertifikate tj. bodove za prisustvovanje skupu. Tribinu su vodili predavači sa niške Muzičke akademije muzikolozi mr. Nebojša Todorović i dr Sonja Cvetković.

Nalepši utisak Treće smotre stvaralaštva srpskih kompozitora je bilo živo izvođenje muzike Petra Stojanovića. Koncert-majstor ansambla opere iz Beograda Edit Makedonska, izvela je prvi put posle 97 godina drugi stav Drugog koncerta za violinu u Ge-duru Petra Stojanovića koji do sada nije javno izvođen u Srbiji. Predhodno izvođenje celog koncerta je upriličeno 1916. godine u Pragu, a svirao je češki violinista Jan Kubelik. Umetnica je izvela i Stojanovićevu „Romansu“ i „Humoresku“, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.Oni su nam svojim predavanjem približili lik i stvaralaštvo Petra Stojanovića, tog pomalo pomalo zaboravljenog pedagoga.12. Internacionalni Festival


Festival naše škole je postao zapažena manifestacija u muzičko-kulturnim događanjima Srbije, pa i šire. Organizacija ovog Festivala je, kao i uvek do sada, protekla u najboljem redu, a naši učenici (oko 50 prijavljenih) su dostojno predstavljali našu zemlju i grad Ub. Srbija, kao mala zemlja, mora da insistira na kulturi i umetnosti kao najvažnijem elementu svog suvereniteta. Gledajući unazad, afirmisali smo veliki broj pedagoga i mladih muzičara, od kojih su neki baš ovde, na Ubu, napravili prve korake svoje umetničke karijere.
U okviru festivala, kao i tokom cele školske godine, otvaramo vrata naše sale za različite umetničke programe. Ove godine, program pratećih umetničkih sadržaja je bio vrlo zanimljiv i vrlo dobro posećen:


07.04.2014. 19:30

Svečano otvaranje
Trio „Virtus“ iz Beograda. Mlade umetnice izvanrednim muziciranjem na najbolji način su najavile početak Festivala.
Istovremeno, u koncertnoj sali škole otvorena je izložba likovnih radova ubskih umetnika. Autori izložbe bili su: Dragan Sibinović i Kostantinos Petrović
Gosti izložbe: mr Miodrag Petrović i Petar Sibinović.


Sreda, 09.04.2014.

19:30 Prolećni koncert
koncert vokalne muzike renomiranih umetnica i profesora naše škole Teute Aslani i Nataše Tasić-Knežević. Klavirska pratnja su bili Dubravka Radović i Saša Knežević.


Petak, 11.04.2014.


18:00 Predstavljanje knjige „Zapisi iz gornje sobe“autora Svete Ž. Mitića u prostoru lokala „Lovac“ preko puta škole, za tu priliku pretvoren u mesto promocije književnih ostvarenja. (Zahvaljujemo vlasniku i osoblju lokala na predusretljivosti.)
19:30 Autorsko veče Vladimira Đenadera, kompozitora i direktora škole. Po mišljenju većine posetilaca, ovaj koncert je bio najviši umetnički domet 12 Festivala, čemu su izuzetno doprineli i izvođači, u velikom broju profesori iz naše škole. Zahvaljujemo i ubskoj CITY televiziji na izvanrednom prenosu iz sale.


Subota, 12.04.2014.


19:30 Završni koncert pobednika (laureata)TAKMIČENjA


Na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, učenici naše škole su osvajanjem jednog laureata, dve prve, tri druge nagrade i jednom trećom ostvarili izuzetan rezultat i, u ukupnom plasmanu osnovnih škola, obezbedili visoko treće mesto po kvalitetu osvojenih nagrada. Po istom kriterijumu, ubska Muzička škola rangirana je na 16 mestu u ukupnom plasmanu svih osnovnih i srednjih muzičkih škola u Srbiji.

10. maj - Republički festival u Užicu

Ekipa škole je, i pored problema sa bolestima i otkazivanjem nekih članova ekipe, ipak uspela da se oformi, pripremi i ostvari solidan rezultat na 58. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije u Užicu.
Rezultati:
Aleksandra Latinović 5. razred, violina – prva nagrada
Tamara Stefanović 4. razred, klavir – druga nagrada
Milan Đurić 6. razred, harmonika – treća nagrada
Ognjen Ranković, 3. razred gitara – prva nagrada Kamerni sastav - pohvala
Ljubica Živanović, 4. razred, flauta
Sofija Živić 3. razred, klarinet